Βασική εκπαίδευση σκύλου - Κοινωνικοποίηση και Διόρθωση συμπεριφοράς

 

O σκύλος ή σκυλί  (αρχ. ελλ. κύων) είναι ανώτερο θηλαστικό ζώο του γένους Canis (επιστ. Canis lupus familiaris - Κύων ο λύκος ο οικείος). Η καταγωγή του προέρχεται από τον κοινό λύκο. Ο σκύλος αποτελεί ένα από τα κοινότερα κατοικίδια ζώα.

Η σχέση του με τον άνθρωπο χρονολογείται από τα πολύ παλαιά χρόνια. Έχει υμνηθεί και δοξαστεί πολλές φορές κυρίως για την (έμφυτη) τάση του να δέχεται τον άνθρωπο ως ηγετικό μέλος της αγέλης και να δένεται μαζί του ιδιαίτερα στενά. Έτσι, έχουν υπάρξει περιπτώσεις σκύλων που θυσιάστηκαν για το "αφεντικό" τους, στην προσπάθειά τους να το σώσουν ή να το προστατεύσουν (wikipedia)

"Ο σκύλος είναι πολύ έξυπνο ζώο, μπορεί να μάθει να αντιλαμβάνεται από 60 έως και 100 λέξεις."

  • Υπάρχουν τουλάχιστον 360 φυλές σκύλων. Ο σκύλος εξελίχθηκε μέσα στο χρόνο και ανάλογα με τις ανάγκες κάθε φορά. Κάθε σκυλί έχει τον δικό του χαρακτήρα, που επηρρεάζεται κατά ένα ποσοστό από τα γονίδια του αλλά και από το περιβάλλον ανάπτυξης του. Οπότε ανάλογη πρέπει να είναι και η συμπεριφορά μας απέναντι τους.
  • Η εκπαίδευση του σκύλου μας ιδανικά πρέπει να ξεκινήσει από δύο μηνών, μαζί με την κοινωνικοποίηση του, ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή συμβίωση μαζί του. Πρέπει να καταλάβουμε την γλώσσα του και να τον βοηθήσουμε να κατανοήσει την δική μας.
  • Η βασική εκπαίδευση του σκύλου σας μαζί μας, σας βοηθάει να μπορέσετε να γνωρίσετε τον κόσμο τους και αυτά τον δικό σας, καθώς δεν εκπαιδεύουμε μόνο τον σκύλο σας αλλά και εσάς μαζί του.  Κάποιες από τις βασικές εντολές που μαθαίνει κατά την διάρκεια της βασικής του εκπαίδευση είναι το κάλεσμα του, το περπάτημα δίπλα σας, το κάτσε, το κάτω, το μείνε. Ο σκύλος είναι ένα πολύ έξυπνο ζώο, μπορεί να αντιλαμβάνεται από 60 έως και 100 λέξεις. Οπότε με την  βασική του εκπαίδευση σας βοηθάμε να κατανοήσετε τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να του μάθετε και περαιτέρω εντολές.
  • Η βασική του εκπαίδευση αποτελεί το προοίμιο μιας προχωρημένης εκπαίδευσης του εάν επιθυμείτε π.χ. να διασκεδάσετε μαζί του κάνοντας κάποιο κυνοάθλημα εφόσον ο σκύλος σας μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάποιες καταστάσεις.
  • Η διάρκεια της εκπαίδευσης του εξαρτάται από τον χαρακτήρα του σκύλου σας αλλά και από την σχέση που έχετε εσείς μαζί του. 
  • Η εκπαίδευση του γίνεται στον χώρο του εκπαιδευτηρίου μας, στο χώρο που ζείτε με τον σκύλο σας, σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. πάρκο όπου βγαίνετε βόλτα) καθώς και σε ομαδικά μαθήματα ώστε να αποκτήσει την βέλτιστη συμπεριφορά προς την οικογένεια σας, προς τον χώρο του, προς άλλα σκυλιά, προς άλλα ζώα και προς άλλους ανθρώπους.
  • Υπάρχουν κάποια προβλήματα συμπεριφοράς που μπορούν να εμφανιστούν σε όλους τους σκύλους όπως επιθετικότητα, φόβος, καταστροφικότητα, ανυπακοή κ.α. Για οποιδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα έχετε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας ώστε να σας βοηθήσουμε.