ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ MONDIORING

To Mondioring είναι ένα δύσκολο και απαιτητικό άθλημα. Η υψηλότερη κατηγορία εξέτασης διαρκεί περίπου 40 λεπτά, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο σκύλος δεν είναι με το κολάρο και δεν θα αγγιχτεί. Όλες οι κινήσεις γίνονται διαδοχικά, με τυχαία σειρά σε τμήματα. Κάθε εξέταση βασίζεται σε ένα θέμα - πολύ σαν ένα θέατρο που έχει συσταθεί σε ένα πεδίο. Τα σκηνικά, τα σενάρια, οι περισπασμοί τοποθετούνται σε στρατηγικά σημεία του χώρου εξέτασης. Ενώ οι ασκήσεις παραμένουν οι ίδιες, η σειρά και η ρύθμιση θα αλλάξει με βάση την δημιουργικότητα του κάθε κριτή. Δεν υπάρχουν ποτέ δύο εξετάσεις ίδιες, εμποδίζοντας έτσι τη δυνατότητα να προετοιμαστεί το σκυλί "από συνήθεια".
Ένας από τους βασικούς σκοπούς του Mondioring είναι να εξετάσει:1. τις ικανότητες του σκύλου2. το επίπεδο εκπαίδευσης του σκύλου3. τον χειριστή του σκύλου4. και κυρίως την γενετική κληρονομιά του σκύλου
Το πρόγραμμα αποτελείται από τρία σκέλη:1. Ασκήσεις υπακοής  2. Άλματα  3. Επιθέσεις
Η σειρά αυτών των ασκήσεων θα είναι (μπορεί να) συντάσσεται από τους κριτές για κάθε επίπεδο κατά την έναρξη της κάθε εξέτασης, και θα είναι η ίδια για όλους τους συμμετέχοντες σε αυτό το επίπεδο της κάθε εξέτασης. Η σειρά των ασκήσεων θα είναι το ίδιο για όλους.


Μέγιστο Σκορ: 
- Επίπεδο 1 (MR1) 200 πόντοι
- Επίπεδο 2 (MR2) 300 πόντοι

- Επίπεδο 3 (MR3) 400 πόντοι


Βασικό στοιχείο σε κάθε εξέταση είναι οι ερεθιστές. Ο ρόλος του είναι να μπορέσει ο κριτής να αξιολογήσει την ποιότητα του σκύλου, οπότε θα πρέπει να αντιταχθεί στο σκυλί. Υπάρχουν τρεις βασικοί κανόνες που δεν θα πρέπει ποτέ να παραβιαστούν:

1. Ο ερεθιστής θα πρέπει να είναι απόλυτα αμερόληπτος.

2. Ποτέ δεν θα προκαλέσει, με οποιονδήποτε τρόπο, σωματικό πόνο στο σκύλο.

3. Θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν να μην φορούσε προστατευτικό κοστούμι  και, ως εκ τούτου,να μην χρησιμοποιεί την αμεσότητα, την εξαπάτηση, τις απειλές, και να υπερασπιστεί τον εαυτό του ή για να βοηθήσει να  εντυπωσιάσει το σκυλί.

Ο ερεθιστής δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να χτυπήσει το σκύλο με το μπατόν.


ΑΣΚΗΣΕΙΣ

1. Ασκήσεις Υπακοής


Περπάτημα δίπλα χωρίς λουρί

Ο σκύλος πρέπει να ακολουθήσει το χειριστή σε μια πορεία (σταματά, γυρίζει, μια ποικιλία από εμπόδια)


Απουσία χειριστή

Ο σκύλος πρέπει να παραμείνει καθιστός ή ξαπλωμένος για ένα λεπτό, χωρίς να υπάρχει εμφανής ο χειριστής. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, υπάρχει η  δυνατότητα του αιφνιδιασμού


Άρνηση τροφής

Στο επίπεδο ΙΙ και ΙΙΙ, υπάρχουν έξι διαφορετικά είδη τροφίμων, από τα οποία επιλέγει ο κριτής, τοποθετούνται στο έδαφος. Στο Επίπεδο Ι, τίποτα δεν τοποθετείται επί του εδάφους.


Επαναφορά αντικειμένου

Το αντικείμενο θα επιλεγεί από ένα σχέδιο ή επιλέγεται από τον κριτή πριν από την έναρξη της εξέτασης από έναν κατάλογο που παρατίθεται στο κριτή. Ο σκύλος πρέπει να είναι σε θέση να το κρατήσει στο στόμα του, και το μέγιστο βάρος είναι 1 κιλό. Όλα τα γυάλινα ή μεταλλικά αντικείμενα απαγορεύονται.


Θέσεις

Ο σκύλος πρέπει να αλλάξει θέσεις  (MR1: 3 MR2: 6 MR3: 6 τεμ) κάτσε, κάτω, σήκω


Εύρεση ξυλάκι

Ο χειριστής παίρνει στην αρχή της εξέτασης ένα κομμάτι ξύλο (10x2x2 cm). Κατά τη διάρκεια της άσκησης ο χειριστής τοποθετεί το ξυλάκι στο έδαφος (το σκυλί είναι 30 μέτρα μακριά). Τέσσερα άλλα ξυλάκια τοποθετούνται γύρω από το ξυλάκι του χειριστή. Ο σκύλος πρέπει να βρει και να φέρει στον χειριστή το σωστό ξυλάκι. Υπάρχει περιορισμός στον χρόνο. Ανήκει στις ασκήσεις των κατηγοριών MR2 και ΜR3.


Μπροστινή ευθεία

Ο σκύλος πρέπει να διασχίσει μια γραμμή, παράλληλη προς την γραμμή εκκίνησης, που χαρακτηρίζεται από 2 δείκτες που τοποθετούνται σε κάθε άκρο. Στα 5 μέτρα εντός των έξω δεικτών, θα υπάρχουν 2 κάθετες γραμμές, 1 μέτρο σε μήκος, για να δείξει την βέλτιστη ζώνη. Οι δείκτες μπορεί να είναι διακοσμητικά αντικείμενα


2. Άλματα


Εμπόδιο

Ο σκύλος πηδάει πάνω από ένα εμπόδιο (το μέγιστο ύψος 1,20) και πάλι πίσω.


Άλμα μήκους

Ο σκύλος πηδάει πάνω από το εμπόδιο (μέχρι 4μ).


Τείχος αναρρίχησης

Ο σκύλος ανεβαίνει πάνω από ένα ξύλινο τοίχο (η πίσω πλευρά της ράμπας). MR1 / 180 εκατοστά, MR2 / 190-210cm και MR3 230 εκατοστού. 


3. Επιθέσεις


Μπροστινή επίθεση με μπατόν

Ένα εξάρτημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση του μπατόν κατά τη διάρκεια της επίθεσης.


Μπροστινή επίθεση με αξεσουάρ

Ο σκύλος πρέπει να επιτεθεί από μπροστά τον ερεθιστή. Ο ερεθιστής χρησιμοποιεί τα "αξεσουάρ" (τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σε κάθε σκυλί αβεβαιότητα ή δισταγμό, χωρίς σωματικό πόνο), για παράδειγμα: μπαλόνια, νερό, ρούχα, κ.λ.π.


Ελεύθερη επίθεση

Ο σκύλος πρέπει να δαγκώσει τον ερεθιστή. Ο ερεθιστής πυροβολεί 2 φορές (9 mm), όταν δαγκώσει το σκυλί.


Άκυρωση επίθεσης

Ίδιο με το προηγούμενο, αλλά ο σκύλος καλείται πίσω από τον χειριστή πριν από το δάγκωμα (μέγιστη βαθμολογία, θα πρέπει να διακοπεί όταν το σκυλί επιτέθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 μέτρων)


Σωματοφυλακή

Ο σκύλος πρέπει να υπερασπιστεί τον χειριστή. Η κατάσταση είναι πάντα διαφορετική, ενίοτε με τη χρήση δύο ερεθιστών. Ο έλεγχος του σκύλου πρέπει να είναι κορυφαίος.


Εύρεση και συνοδεία

Ο σκύλος πρέπει να βρει, να φύλαξει και να συνοδεύσει τον ερεθιστή που είναι κρυμμένος κάπου στο χώρο εξέτασης. Κατά τη συνοδεία, ο ερεθιστής προσπαθεί να δραπετεύσει τρεις φορές. Ο χειριστής πρέπει να μείνει σε απόσταση 3 μέτρων από το σκυλί. Ο χρόνος αναζήτησης είναι περιορισμένος.


Φύλαξη αντικειμένου

Σκύλος είπε να φυλάξει το αντικείμενο (το οποίο μπορεί να είναι σχεδόν οτιδήποτε ο χειριστής μπορεί να μεταφέρει). Ο χειριστής είναι εκτός χώρου. Οι ερεθιστές (max. 2) επιχειρούν 3 φορές να κλέψουν το αντικείμενο. Μία προσπάθεια με τη χρήση βοηθητικών συσκευών. Ο σκύλος πρέπει να εργάζεται εντελώς ανεξάρτητα, χωρίς τον χειριστή.